קריאה לחשיבה מחודשת על תפיסת עולם הקמעונאות בישראל
את המאמר הזה כתבנו לפני כשנה. אכן יש תהליכים וארגונים שערכו שינויי תפיסה אסטרטגיים במהלך השנה הנוכחית, אך לצערנו, מרביתם עדיין שבויים באותם תפיסות שמוצגות במאמר, ולא השכילו לבצע שינויים אסטרטגיים חיוניים כדי לשרוד ולהתמודד בהצלחה באתגרי עולם הקמעונאות כיום.
אנחנו מביאים את המאמר בנוסח שפורסם לפני כשנה, ואתם תשפטו מה השתנה….
הקמעונאות נתפסה משך שנים רבות כענף LOW- TECH. תפיסה זו השפיעה על האסטרטגיה הכוללת של הרשתות הקמעונאיות ביחס ל:
א. איכות כוח האדם המועסק בענף – עובדים שמרביתם ללא הכשרה והשכלה פורמלית, משתכרים שכר מינימום, השקעה מועטה ברווחת העובדים ובפיתוח שלהם, שחיקה ורמת תחלופה גבוהה. והתוצאה – ענף הקמעונאות נחשב לאחד הענפים שבו הפריון – דהיינו, המכירות שמייצר כל עובד הינו בין הנמוכים ביותר במשק הישראלי וגם בהשוואה ל – OECD.
ב. ההשקעות הטכנולוגיות – בענפי הקמעונאות השונים השקיעו משך שנים רבות השקעה מאוד מסיבית בתשתיות יקרות מאוד ולא גמישות – קופות רושמות, מערכות ERP תפעוליות, מערכות CRM, ויישומים מוגבלים של BI בעיקר לדרג הניהולי במטה.
דרג הניהול בחנויות היה אחרון להחשף למידע ניהולי חיוני בזמן אמת, לא ציידו אותו ביישומים פונקציונליים חשובים, ולרוב גם לא שיתפו אותו בחשיבה על איפיון הפיתוחים הטכנולוגיים הרלבנטיים עבורו. הגישה היתה לרוב – “השכל נמצא במטה. אתם בשטח רק תקפידו לבצעו את ההנחיות.”
ג. סטנדרטיזציה של המגוון והמסחור בחנויות – ללא התאמה לקהל הקונים הייחודי של כל חנות ואזור ולצרכיו.
כמובן, כשפועלים על פי אסטרטגיה זו, לא ניתן לצפות לחוויית קניה יוצאת דופן, ולקהל של קונים שבעי רצון ונאמנים לחנות/לרשת.
אבל השנים האחרונות מהוות מהפיכה של ממש בקמעונאות – השינויים בציפיות ובהתנהגות הקונים, ההתפתחות המהירה של המסחר האלקטרוני, במקביל להתעצמות התחרות בשוק, הביאה לשחיקה משמעותית ברווחיות של רשתות קמעונאיות גדולות ומובילות.
רשתות רבות בחרו באסטרטגיה של הורדת מחירים כדרך להישרדות בשוק, ולא השכילו עדיין להבין שהאסטרטגיה שלהן צריכה להשתנות באופן בסיסי – מתפיסת הקמעונאות כענף LOW TECH לתפיסת של הקמעונאות כענף דינאמי ומתחדש, עם ערוצי קניה מגוונים, שמשתלבות בו טכנולוגיות מתקדמות גם במרחב הפיזי של החנות, המאפשרות לייצר חוויית קניה ייחודית ופרסונלית לקונים– כל אלו תוך העצמה משמעותית של הדרג הניהולי בשטח -בחנויות.
1. ניהול המשאב האנושי
2. ניהול חווית קניה ייחודית
יש צורך לפתח חוויית קניה ייחודית לכל רשת ואף לכל חנות ברשת, שכוללת שילוב אופטימלי של החוויה האנושית, חווית המסחור והמגוון וחוויית המחיר.
לשם כך צריך להבין את מאפייני הקונים ו”משימת הקניה” שלהם בכל חנות על ידי:
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/Q-Q6ebQRgyo” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>